O Mnie

Wiele lat temu, pod gliwickim ratuszem mieścił się klub artystyczno – literacki „CAFE NOVA”.

To tam, w jazzowym, pełnym tytoniowych zapachów klimacie zaczęła się moja przygoda z barmaństwem.

Następnie przyszedł czas na inne miejsca, ale przez te wszystkie lata, gdy otwierałem nowe gliwickie kluby i zdobywałem kolejne stopnie wtajemniczenia w sztuce barmańskiej towarzyszyli mi Ci sami Goście, którzy odwiedzali wówczas „CAFE NOVA”.

Przełomowym okresem dla mojej kariery był rok 1997, kiedy na Ogólnopolskim Zlocie Barmanów w Starych Jabłonkach poznałem członków Stowarzyszenia Polskich Barmanów, na czele z ojcem polskiego barmaństwa, człowiekiem – legendą, Zdzisławem T. Nowickim. To On zaszczepił we mnie pasję i ambicję dążenia do profesjonalizmu w sztuce barmańskiej.

Od tego momentu wydarzenia potoczyły się bardzo szybko. Ukończyłem z wyróżnieniem kurs II stopnia „Barman – Mixer”, następnie w konkursie „Bacardi – Martini” w hotelu Victoria w Warszawie otrzymałem nagrodę, od której rozpoczęły się moje zagraniczne wojaże: wyjazd do Włoch i reprezentowanie Polski w konkursie „Bacardi – Martini”.

Partycypacja w konkursach oraz świadomość bycia docenianym, zmobilizowały mnie do podjęcia próby zdobycia najwyższego stopnia wtajemniczenia – tytułu Master Bartender (Barmana Mistrza). W tym celu napisałem pracę poświęconą zagadnieniu, które zawsze akcentowałem jako jedno z najważniejszych w Kodeksie Barmana: „Podstawowe zasady etyki i godności osobistej zawodu barmana”.
Złożenie egzaminu teoretycznego i praktycznego, pozwoliło mi uzyskać prestiżowy tytuł Master Bartender w 2000 r.

Praca za barem jest moją wielką pasją. Dzięki temu poznaję nowe smaki często z ciekawych miejsc świata. Moje zamiłowanie do sztuki barmańskiej pozwoliło mi doskonalić się w Rio de Janeiro, Puerto Rico, Budapeszcie czy Dubrowniku. Zawsze jednak z ogromną radością wracam do miejsca, gdzie czekają na mnie moi Goście.

Szkolenia, uczestnictwo w kongresach International Bartenders Association, współpraca z koncernami alkoholowymi, udział w polskich i zagranicznych konkursach pozwalają mi konfrontować własną wiedzę i umiejętności ze zdolnościami innych, co stymuluje mnie do dalszej pracy.
Mobilizację do samodoskonalenia również dają mi moje dzieci Zosia i Olaf.

Moje aktywne członkostwo w Stowarzyszeniu Polskich Barmanów i Konfraterii Polskich Barmanów Mistrzów oraz zaangażowanie zostało docenione i otrzymałem tytuł „Barmana 10-lecia”, który jest dla mnie ogromnym wyróżnieniem.

Zamiłowanie do mojej profesji i doświadczenie zdobywane przez lata pobudziły mnie do wdrażania młodego pokolenia barmanów w profesjonalne uprawianie zawodu Barmana. Dokładnie w tym celu założyłem Akademię Sztuki Barmańskiej.